Ειδήσεις

Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προς το παρόν σταθερή αλλά μπορεί σύντομα να αρχίσει να αυξάνεται

Αν και ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και έναρξης ύφεσης, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας εξακολουθεί να δείχνει ισχυρή ανθεκτικότητα.

Το παραπάνω ισχύει τόσο από την άποψη της εξέλιξης του ποσοστού ανεργίας όσο και από την άποψη της απασχόλησης. Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στο 6% τον Ιούνιο, το οποίο ήταν το ίδιο με τον Μάιο. Σταθερό παρέμεινε και το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, στο επίπεδο του 6,6%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,3 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς, υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι στην ΕΕ και 1,96 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι στην ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.

Η Τσεχία έχει παραδοσιακά το απόλυτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, στο 2,4%. Ακολουθούν η Πολωνία (2,7) και η Γερμανία (2,8). Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία (12,6%) και η Ελλάδα (12,3%) αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων. Αυτές είναι οι μόνες δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας.

Είναι επίσης καλή είδηση για την αγορά εργασίας της ΕΕ το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται. Η απασχόληση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε τριμηνιαία. Ωστόσο, η αύξηση των απασχολουμένων επιβραδύνθηκε κάπως, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την ελαφρώς αποδυναμωμένη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ το πρώτο τρίμηνο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%. Η ετήσια αύξηση επιβραδύνθηκε επίσης, από 2,8 σε 2,3% εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στο group των 27 χωρών είναι η περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και η είσοδος της οικονομίας της ΕΕ σε τεχνική ύφεση. Η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε για μια τέτοια εκδοχή σε πρόσφατη συνέντευξη στο Reuters.

«Δεν βλέπω καμία ένδειξη παρατεταμένης, βαθιάς ύφεσης αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι καν σαφές ότι θα υπάρξει τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Απλώς δεν θα το απέκλεια», δήλωσε η Schnabel, προσδιορίζοντάς μάλιστα τον υψηλό πληθωρισμό ως κίνδυνο, ο οποίος «θα μείνει μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με την ίδια, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα.

Σύμφωνα με την Aegean Equity, αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, ακόμη και αν μια πιθανή οικονομική ύφεση επηρεάζει συνήθως την αγορά εργασίας με καθυστέρηση. Επιπλέον, είναι πιθανό να μην υπάρξει τόσο δραματική αύξηση της ανεργίας, όπως μετά την οικονομική κρίση του 2008 και του 2009. Αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα είναι δυνατόν να μειωθεί ο πληθωρισμός ή πόσο σκληρή θα πρέπει να είναι η περιοριστική πολιτική . Όσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά η ανεργία.

Analysis by GTA GT

GTA GT is an appointed Tied Agent of BCM Begin Capital Markets CY Ltd (hereafter “BCM”), as defined by Article 29 of the Law on Markets in Financial Instruments and other provisions (Law 3606/2007), which is a fully licensed and regulated company by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), CIF license number 274/15, providing comprehensive trading services globally. GTA GT registration number is HE 150323701000.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 86,86% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.

Προειδοποίηση κινδύνου: Οι συμβάσεις CFDs είναι πολύπλοκα προϊόντα και ενέχουν υψηλό κίνδυνο ραγδαίας απώλειας χρημάτων λόγω της μόχλευσης. 88.85% των λογαριασμών των επενδυτών λιανικής υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο. Θα πρέπει να αξιολογήσετε αν κατανοείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβάσεις CFDs και αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά στον υψηλό κίνδυνο απώλειας των κεφαλαίων σας.

Νομικά: GTA GT Single Member P.C. (εφεξής "GTA GT") *(ex Aegean Equity Single Member P.C.) είναι εγγεγραμμένος συνδεδεμένος αντιπρόσωπος της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μιας Κυπριακής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με άδεια ΚΕΠΕΥ αρ. 274/15. Η GTA GT είναι εγγεγραμμένη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), η οποία είναι η ρυθμιστική αρχή στην επικράτεια της Ελλάδας.
Παρακαλώ βρείτε εδώ Δήλωση Απορρήτου

Προειδοποίηση κινδύνου: Οι συμβάσεις CFDs είναι πολύπλοκα προϊόντα και ενέχουν υψηλό κίνδυνο ραγδαίας απώλειας χρημάτων λόγω της μόχλευσης. 88.85% των λογαριασμών των επενδυτών λιανικής υφίστανται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFDs με τον συγκεκριμένο πάροχο. Θα πρέπει να αξιολογήσετε αν κατανοείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβάσεις CFDs και αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά στον υψηλό κίνδυνο απώλειας των κεφαλαίων σας. Παρακαλώ βρείτε εδώ Δήλωση Απορρήτου.